Ads 468x60px

dimecres, 9 de març del 2016

Sobre el concepte de llibertat

“Sentir l'aire de la muntanya a la cara, contemplar el paisatge, anar a aquell restaurant amb els amics, la família... amb els diners que t'han pagat i que has estat reservant a poc a poc, llàstima que no tots han pogut venir a l'escapada de cap de setmana, alguns ja no tenen feina i no s'ho podien pagar, altres treballaven massa hores per a fer-se un forat... tot i així els que em pogut gaudir d'aquestes vacances ens hem sentit molt lliures.”

A vegades pensem que la llibertat és un cap de setmana cada certs mesos, a la platja o a la muntanya, amb els amics i les amigues, allunyats de les ciutats, envoltats de la natura, l'aparent tranquil·litat... i no és estrany que en aquells moments algú pensi que “es sent lliure, o que som lliures”, i indirectament que el sistema capitalista en què vivim és bo i ens permet gaudir de la llibertat, quan realment no és així. Aquesta és una “llibertat” individualista, egoista, i no és real. Aïllar-te no et fa lliure, ningú escapa del sistema, mentre hi hagi capitalisme hi haurà opressió i intentar escapar d'aquesta opressió sense combatre-la és egoista i contrarevolucionari, com digué Lenin “si no formes part de la solució, formes part del problema”.

L'autèntica llibertat resideix en un seguit de drets fonamentals que el capitalisme ens nega. El dret a una llar, als aliments, a l'educació, al treball, a gaudir d'hores lliures per poder viatjar, llegir, fer algun esport, estar amb dels amics i la família, etcètera etcètera. És en aquest moment quan et pots considerar lliure per viure, per treballar en una societat realment justa i democràtica. Ara per ara, doncs, com podeu comprovar, no som lliures per a res. Lliures són els apoderats, els rics, els empresaris... lliures per explotar als treballadors, per robar a les famílies, per viure entre luxes, per pagar grans sumes de diners a universitats privades on els seus fills podran estudiar el que vulguin, per viatjar allà on vulguin i costi el que costi, per saquejar recursos d'arreu del món amb total impunitat. I nosaltres en mig d'aquest panorama ens veiem obligats a treballar durant llargues jornades laborals (els qui tenen la sort de trobar treball), mal pagades, sense poder oferir als nostres fills, ni a nosaltres mateixos, un futur digne i segur.

Nosaltres no som lliures. Però qui no ha pensat alguna vegada en fugir? En el genial que seria marxar lluny, en algun lloc desconegut, i poder començar de nou sent autosuficients, lluny del capitalisme, l'explotació, la repressió? En algun moment tots hem caigut en l'error de pensar així, i és això, un error. La classe treballadora tenim el deure de lluitar, més que el deure és una necessitat. La necessitat imperiosa de trencar amb les cadenes del capital, d'alliberar-nos, de dir “PROU!”. I per això es indispensable ser conscients de la realitat material que ens envolta, i de la falta de llibertats que sofrim la classe obrera.

És aquest el motiu de la importància de l'organització. El primer pas per trencar amb la falta de llibertats d'aquest Estat és l'organització obrera. La lluita pel comunisme és la lluita pels drets de la classe treballadora, i per tant per la llibertat. No hi pot haver llibertats en un Estat capitalista, més que les que ens oprimeixen i ens exploten, condemnant-nos a la misèria. 

Només l'organització i la lluita ens donarà el que el capitalisme ens pren!
Surt al carrer i organitza't contra la falta de llibertats de l'Estat feixista i capitalista!

1 comentari:

  1. Que tu no ere libre?Que ustedes no son libres?....Como soy neo-positivista lógico , comentaré tu publicación desde mi perspectiva filosófica. La libertad humana se define como el grado de opciones de tener experiencias vitales( vitālis). Es decir, se puede cuantificar, ya sea por cantidad como por calidad. Por ende, se puede comparar. Lo cual me lleva a la siguiente pregunta. ¿Yo que nací en Cuba, revolucionaria y "comunista" , he sido más libre de lo que soy hoy, que vivo en el reino de España? No.
    Y no voy a describir el porque, me remitiré al concepto de libertad. He tenido menos grado de opciones.
    Que el sistema capitalista es humanamente perjudicial? En mi opinión, lo es. Pero dame soluciones. No problemas. Dame más nivel de opciones y yo justamente podré elegir que es lo que quiero.

    Este mundo necesita madurar, menos padres y más madres. Menos de aquellos que te dicen que has de hacer, y más de aquellos que te dan la opción de intentarlo. Incluso aunque te equivoques.

    No seas tan radical, algún día tendrás pequeños a tu alrededor.

    ResponElimina